Baia Mare

Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Muzeul de Artă Baia Mare.
Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» – instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş – este singular în ţară atât prin profilul colecţiilor sale cât şi prin programele expoziţionale pe care le promovează, toate fiind dedicate istoriei trecute şi prezente a Centrului Artistic Baia Mare. Noua expoziţie permanentă intitulată «Centrul Artistic Baia Mare. Repere europene între tradiţii şi inovaţii» prezintă peste 300 de lucrări realizate exclusiv de artişti care au lucrat şi creat la Baia Mare din 1896 şi până în prezent.

Clădirea în care funcţionează, începând din 1984, a fost ridicată în 1748, fiind modernizată în decursul vremii. Ultimele lucrări majore de modernizare au fost realizate în perioada 2007-2011 odată cu transformarea muzeului în instituţie independentă, importante resurse financiare fiind investite de Consiliul Judeţean Maramureş în scopul reabilitării la standarde europene.

De la 195 de piese înregistrate în anul 1960, când a fost înfiinţată Colecţia de artă românească modernă şi contemporană în cadrul Muzeului Regional Maramureş, în prezent s-a ajuns ca, prin achiziţii, transferuri şi donaţii, în patrimoniul muzeului să existe peste 3.900 de lucrări de artă, în ultimii patru ani dezvoltarea colecţiilor înregistrând aproape 500 de noi piese. Majoritatea covârşitoare a acestora (pese 94%) sunt semnate de artişti care au activat în cadrul Centrului Artistic Baia Mare. Li se adaugă valoroase piese de artă modernă şi contemporană românească, precum şi câteva lucrări ce ilustrează arta europeană din sec. XVIII-XX. Din 1993, prin organizarea unor tabere internaţionale de pictură de către Inspectoratul pentru cultură Maramureş, Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi Filiala Baia Mare a U.A.P., colecţiile muzeului s-au îmbogăţit şi cu un valoros nucleu de artă contemporană universală.

Pe parcursul existenţei mişcării artistice la Baia Mare s-a consolidat una dintre cele circa 40 de reputate „colonii” europene de la cumpăna secolelor XIX-XX, fiind printre puţinele în care viaţa artistică s-a desfăşurat neîntrerupt timp de mai bine de un secol, aici lucrănd peste 3.000 de artişti plastici din ţară şi din spaţiul central şi est-european. Mulţi dintre artiştii activi la Baia Mare au participat la prestigioase expoziţii internaţionale, fiind distinşi cu cele mai mari premii. Unii dintre ei au făcut parte, la vremea respectivă, din mişcări de avangardă, expunând alături de nume celebre în plastica europeană.

Dată fiind unicitatea sa în cadrul reţelei muzeelor de profil din România, din 2001, instituţiei i s-a conferit denumirea de Muzeul de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», iar din septembrie 2006 denumirea oficială a instituţiei este aceea de Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

dr. Tiberiu ALEXA, director

Locations & Map

  • : 4
  • Lasă un răspuns